Politik & samhälle

Samhällskritiken skyms av ideologiska ståndpunkter

Tystnadens triumf
Gabriel Byström

Ordfront
254 sidor
ISBN 9789170377860

| Respons 1/2015 | Låst recension | 10 min läsning

Styrkan i Byströms bok ligger i dokumentationen av aktuella problem i Ungern, som författaren paketerat på bästa journalistiska vis. Bokens akilleshäl är att författaren inte problematiserar sina egna ideologiska ståndpunkter eller tydliggör hur de påverkar analysen.

Gabriel Byström skildrar i Tystnadens triumf hur den ungerske högerkonservative och populistiske Fideszledaren Viktor Orbán tagit makten och i dag styr Ungern genom att tysta ner den politiska oppositionen. Ungern ligger nu på 56:e plats i världen när det gäller mediefrihet, långt bakom övriga medlemsstater i EU. Efter valet 2010 utnyttjade Fidesz sin kvalificerade majoritet i parlamentet och genomförde reformer med syfte att stärka makten, bland annat genom att manipulera valsystemet så att det 45-procentiga röststödet omvandlats till en kvalificerad majoritet. Valdeltagande var lågt; trots att enbart cirka var fjärde röstberättigad la sin röst på Fidesz fick partiet 67 procent av parlamentsplatserna. Detta gör det möjligt för Fidesz att ändra konstitutionen utan att behöva kompromissa och söka stöd från andra partier. Byström menar att nu väntar ”fyra år av mörk europeisk konservatism där nationen, familjen och kyrkan sätts i fokus samtidigt som staten och det styrande partiet bildar en allt tätare väv”.


Anders Blomqvist

Anders Blomqvist är forskare på Hugo Valentin-centrum, Uppsala universitet, och universitetslektor på Högskolan Dalarna. Läs alla texter

Ur samma nummer

Mest lästa recensioner

 1. Historia
  Nazisternas försök att mobilisera islam
  Hakkorset och halvmånen Niclas Sennerteg
 2. Filosofi & psykologi
  Frälser de redan frälsta och irriterar de redan irriterade
  12 livsregler – Ett motgift mot kaos Jordan B. Peterson
 3. Ekonomi
  Ikea marknadsför det svenska folkhemmet
  Design by IKEA – A Cultural History Sara Kristoffersson
 4. Filosofi & psykologi
  En bok för alla som kantstötts av mätbarhetshysterin
  Det omätbaras renässans – En uppgörelse med pedanternas herravälde Jonna Bornemark