På plats

Museer vi inte besöker i år

| Respons 3/2020 | 2 min läsning

På Plats/Sevärt


Jenny Danielsson från konstpodden theartword.com och Calle Ljungström tipsar om konst och upplevelser i vår omvärld.



2020 är året då alla planer ändras. Vi lever mitt i en global pandemi och dess effekter kan ännu inte överblickas, men i en värld fylld av restriktioner för sociala sammankomster är konst- och kulturlivet nere för räkning. Teatrar, gallerier och museer har hållit stängt och börjar endast sakta öppna upp. Ingen vet när vi över huvud taget kommer att kunna samlas i större grupper och dela kulturupplevelser igen.

Konstvärldens många aktörer, allt från kommersiella gallerier till offentliga institutioner, gör sitt bästa för att fortsatt nå sin publik. Nästan alla har sett över sin digitala närvaro, och det är en intressant utveckling även om vi ännu väntar på mer radikala eller nyskapande lösningar.

Covid-19 stänger inte bara etablerade scener, även nyetableringar skjuts framåt. Två internationellt uppmärksammade projekt som skulle invigts under 2020 har till exempel skjutits fram till kommande år: Grand Egyptian Museum i Kairo som har ambitionen att presentera ett fantastiskt världsarv i en helt annan skala än tidigare, och Lumastiftelsens nya ambitiösa centrum i den charmiga lilla staden Arles i Provance, i södra Frankrike, är satsningar som världen får vänta på.

Foto © GEM

Grand Egyptian Museum

Kairo, Egypten

Det nya egyptologiska museet i Kairo, nära Giza och med panoramafönster mot pyramiderna, har varit omskrivet länge. Bygget har varit i gång sedan ett decennium och har försenats upprepade gånger. Det skulle invigas under 2020, men egyptiska myndigheter har meddelat att öppningen flyttas till 2021 pga covid-19.

Förväntningarna på projektet har varit stora, liksom kritiken mot det. Många menar att det är en fåfäng kvarleva från president Mubaraks tid. Andra hoppas att det ska bidra till att återskapa Egypten som turistdestination – sedan 2010 har mängden besökare till landet minskat kraftigt.

Den 500 000 kvadratmeter stora byggnaden är spektakulär, liksom samlingarna som inkluderar fynden från Tutankhamons gravkammare. Museet ersätter det äldre och världskända Egyptiska museet inne i Kairo.

Luma Arles

Arles, Frankrike

En annan invigning som vi som sagt får vänta på är den sydfranska staden Arles invigning av stiftelsen Lumas nya kulturcenter. Intill stadens av UNESCO världsarvsklassade centrum omvandlas ett stort industriområde till utställningsytor och kreativa verkstäder. Centralbyggnaden, ritad av Frank Gehry, är ett utropstecken. Arles är redan känt för sitt van Gogh-museum och som centrum för fotokonst. Luma förvaltar till exampel Annie Leibovitz bildarkiv, och med den nya verksamheten kommer det att finnas många bra anledningar till ett besök. Lilla Arles – med sina antika lämningar, med närheten till den franska riviäran och till det medeltida Avignion längre upp längs Rhone-dalen – är en pärla.

@ Hervé Hôte (Lumas Parc des Atelier)
Publ. i Respons 3/2020 679
I FOKUS | Kinas inflytande i Väst
Relaterat
På plats

Konst-hype i öknen: Marfa, Texas

Från undergång till konst-hype för den lilla ökenstaden i Texas.


Calle Ljungström

Calle Ljungström är art director för Respons. Han har även varit director vid konstgalleriet Christian Larsen i Stockholm. Läs alla texter

Ur samma nummer

Mest lästa artiklar

  1. Klassikern
    Tröstlös pessimist, moralist och sann manierist
    Tacitus (cirka 55–120 e. Kr.) skildrade den tid när det kejserliga...
  2. I Fokus | Sverige under kriget
    Något har gått snett i den svenska synen på andra världskriget
    Synen på den svenska samlingsregeringens agerande mot Nazityskland har de senaste...
  3. I Fokus | Integrationsdebatt
    De integrationspolitiska utredningarna som kulturkrig
    Invandring och integration har blivit så laddade frågor att många forskare...
  4. Analys/Reportage
    Varför vänstern har så svårt att se antisemitism hos invandrargrupper
    Myten om global judisk makt är antisemitismens kärna. I Sverige har...
  5. I Fokus | Meningslös och menlös forskning
    Refuserad på grund av hudfärg
    Vilka risker finns det när den sociala och politiska aktivismen blir...