På plats

Santuario ­Madonna della Corona

| Respons 5/2020 | 2 min läsning

På Plats/Sevärt


Jenny Danielsson från konstpodden theartword.com och Calle Ljungström tipsar om konst och upplevelser i vår omvärld.



I Spiazzi, bara 45 kilometer från Verona och mycket nära Gardasjön, ligger en av de mest lockande och avskilda kyrkobyggnader vi känner till. Att bygga högt, otillgängligt och extremt arbetskrävande har genom historien varit ett populärt sätt att visa sin gudfruktighet, men denna kyrka som gömmer sig i en svårupptäckt vinkel på berget Baldos nästan lodräta klippvägg är en särskild upplevelse.

Öppet hela året.
www.madonnadellacorona.it

Det är omöjligt att i dag inte läsa in någon sorts slump eller ödets ironi i namnet Santuario Madonna della Corona. Detta kloster är en plats i världen vi gärna ser att ni någon gång får möjlighet att uppleva, när vi kan resa fritt igen på ett tryggt och helst hållbart sätt.

Givetvis är Madonnans ”krona” en annan än den corona vi talar om i dag, men närheten till Bergamo och Lombardiet, som under våren drabbades hårt av coronaviruset, är svår att inte notera. Och det är inte bara under den aktuella coronapandemin med rekommendationer om social distansering som människor har sökt en isolerad tillflyktsort. Klippavsatsen har erbjudit ett otillgängligt alternativ sedan 1000-talet, när de första eremiterna hittade en svår stig dit. Det blev en plats dit asketer sökte sig för stillhet och bön. På en klippvägg 774 meter över havet ligger kyrkan, ursprungligen byggd på 1500-talet. På 1970-talet renoverades den och klippavsatsen gröptes ur ytterligare, från 220 till 660 kvadrat-meters storlek, för att göra plats för fler byggnader.

För den pilgrim som vill ta sig upp och buga vid Scala Santa – ”den heliga trappan” som enligt legenden är en exakt kopia av den Jesus besteg på väg till sin rättegång i Pontius Pilatus palats (”originalet” finns nu i Rom) – krävs två timmars prövande vandring uppför 1540 trappsteg. Den som sedan är villig att på händer och knän krypa uppför Scala Santa de sista branta metrarna upp till kyrkan anses erhålla absolution från en betydande del av sina synder i jordelivet. Samt förmodligen en hel del skavsår.

I modern tid har dock klostret blivit mer lättillgängligt. De flesta besökare väljer nu att utgå från bergsbyn Spiazzi ovanför klostret. Därifrån kan man nå Santuario Madonna della Corona med buss eller genom en lättare promenad på trettio minuter, och belönas med en fantastisk utsikt längs vägen.

(Tips! Om inte Gardasjöns alla andra lockelser är för stora och du inte kan få nog av kyrkor på klippväggar finns en bit bort, vid norra änden av sjön, också det kargt anspråkslösa Eremo di San Colombano.)

Foton @ Shutterstock

Publ. i Respons 5/2020 695
I FOKUS | Vakta din tunga!
Relaterat
På plats

Christo är död – konstnären och monumenten

Konstnären Christo är död, och projektet att slå in Triumfbågen i tyg har skjutits till hösten 2021.


Calle Ljungström

Calle Ljungström är art director för Respons. Han har även varit director vid konstgalleriet Christian Larsen i Stockholm. Läs alla texter

Ur samma nummer

Mest lästa artiklar

  1. Klassikern
    Tröstlös pessimist, moralist och sann manierist
    Tacitus (cirka 55–120 e. Kr.) skildrade den tid när det kejserliga...
  2. I Fokus | Sverige under kriget
    Något har gått snett i den svenska synen på andra världskriget
    Synen på den svenska samlingsregeringens agerande mot Nazityskland har de senaste...
  3. I Fokus | Integrationsdebatt
    De integrationspolitiska utredningarna som kulturkrig
    Invandring och integration har blivit så laddade frågor att många forskare...
  4. Analys/Reportage
    Varför vänstern har så svårt att se antisemitism hos invandrargrupper
    Myten om global judisk makt är antisemitismens kärna. I Sverige har...
  5. I Fokus | Meningslös och menlös forskning
    Refuserad på grund av hudfärg
    Vilka risker finns det när den sociala och politiska aktivismen blir...