På plats

Google servar med hela jordklotet

| Respons 1/2021 | 3 min läsning

På Plats/Sevärt


Jenny Danielsson från konstpodden theartword.com och Calle Ljungström tipsar om konst och upplevelser i vår omvärld.



Det finns en hel lockande värld där ute. Kanske ger pandemin och rådande reserestriktioner oss en chans till reflektion om våra mönster för resande och om hur värdefulla möten i och erfarenheter från omvärlden är för oss. Att inte ta dem för givna kan ses som en god övning i ödmjukhet. Förr kunde ett exotiskt frimärke vara en ingång till fascination inför en avlägsen plats; i dag erbjuder Google Earth resor i fantasin …

De är precis lagom svåra att hitta när man på mobilens skärm zoomar in mot jorden i satellitbilderna. Jag scrollar längs spektakulära kustlinjer, sveper över skyskrapornas platta tak i Tokyo eller söker mig ut i ödemarker där en tennisplan kan uppenbara sig som en ensam oas i öknen.Ibland när jag inte kan somna ger jag mig ut på resor på Google Earth. Min nya hobby under pandemin har blivit att i mörkret i mitt sovrum leta efter snygga tennisplaner som jag önskar att jag kunde få spela på.

De dyker upp som orangea, gröna, eller ibland blå rektanglar. I 3D-läget kan jag uppleva topografin. Jag sätter platser i sitt sammanhang. Jag vrider in bilden i trånga gränder och uppför massiva bergväggar. Där, p 1800-meters höjd, ligger tennisplanen i Mürren, i de schweiziska alperna precis på klippans kant ovanför Lauterbrunnen där nere i dalgången. Omedelbart på andra sidan dalen tornar de mäktiga topparna Jungfrau, Mönch och Eiger (med den lodräta och i klättringshistorien ökänt brutala nordväggen) upp sig.

Jag svårt att tänka mig en – i vart fall för romantiker  mer ”sublim” utsikt än så för en tennismatch.

Men följer jag den franska rivieran till Cap Ferret dyker nästa frestelse upp: en grusplan på egen udde ute i Medelhavet, med lagom skuggande träd. Efter omfattande googling konstaterar jag att den hör till en privat egendom, knappast något jag onlinebokar för en timme.

Då har jag bättre chans att få spela på Il San Pietro di Positano. Inklämd som ett grönt utropstecken från ovan och i en egen vik mellan Amalfikustens branta klippväggar ligger vad som av många anses vara världens vackraste tennisplan. Du tar den vindlande stentrappan ner från hotellet, slår några bollar och dyker sedan i havet. Bokas endast av hotellets gäster, och med rumspriser från 13 000 kr/natten får var och en själv avgöra om det är en prisvärd tennistid.

För den som i stället vill spela i en tidigare vallgrav erbjuder Brescia ett attraktivt alternativ: en lång rad grusplaner i ett av den moderna stadens allra lugnaste hålrum. Vill jag se en osannolik koncentration av tennisplaner låter jag däremot min satellit svepa över Beverly Hills eller The Hamptons. Där trängs dom.

Jag har vänner som på liknande sätt på lördagskvällarna tar med sina barn på en digital trip till New York eller Venedig. De äter den lokala maten, berättar om platsens historia och besöker sevärdheterna. Längre bort än så behöver inte den stora världen vara, och därför tycker jag om Google Earth.

www.earth.google.com eller i app för mobil

Publ. i Respons 1/2021 706
I FOKUS | Ett nytt moderniseringsprojekt?
Relaterat
På plats

Doug Aitkens: Mirage Gstaad

En lockande hägring i de schweiziska alperna. Doug Aitkens spegelhus fångar din blick.


Calle Ljungström

Calle Ljungström är art director för Respons. Han har även varit director vid konstgalleriet Christian Larsen i Stockholm. Läs alla texter

Ur samma nummer

Mest lästa artiklar

  1. Klassikern
    Tröstlös pessimist, moralist och sann manierist
    Tacitus (cirka 55–120 e. Kr.) skildrade den tid när det kejserliga...
  2. I Fokus | Sverige under kriget
    Något har gått snett i den svenska synen på andra världskriget
    Synen på den svenska samlingsregeringens agerande mot Nazityskland har de senaste...
  3. I Fokus | Integrationsdebatt
    De integrationspolitiska utredningarna som kulturkrig
    Invandring och integration har blivit så laddade frågor att många forskare...
  4. Analys/Reportage
    Varför vänstern har så svårt att se antisemitism hos invandrargrupper
    Myten om global judisk makt är antisemitismens kärna. I Sverige har...
  5. I Fokus | Meningslös och menlös forskning
    Refuserad på grund av hudfärg
    Vilka risker finns det när den sociala och politiska aktivismen blir...