På plats

Stahl House

| Respons 6/2021 | 3 min läsning

På Plats/Sevärt


Jenny Danielsson från konstpodden theartword.com och Calle Ljungström tipsar om konst och upplevelser i vår omvärld.


 

Stahl House, Los Angeles, USA

Stahl House är en av Los Angeles mest ikoniska byggnader, precis på kanten av en brant utskjutande del av Hollywood Hills, och med en sensationell 270 graders vy över den vidsträckta staden och det stora Stilla havet nedanför. Ändå har få varit där. Det är en privat villa, som fortfarande ägs av barnen som en gång växte upp i huset.Men den går att besöka. Några gånger i veckan kan femton personer som förbokat sitt besök köra uppför slingande småvägar, ringa på dörrklockan och sedan röra sig i en miljö där tiden tycks ha stannat i en film från soliga Kalifornien runt 1960. Den romantiska drömmen om Hollywood kan inte bli mer levande än så. Den som önskar en unik upplevelse rekommenderas att i god tid, minst två månader i förväg, boka ett besök på husets hemsida. Nu finns också en nyutkommen bok om huset, med familjens privata bilder och berättelser: The Stahl House: Case Study House #22: The Making of a Modernist Icon av Bruce Stahl och Shari Stahl Gronwald, med Kim Cross (Chronicle Chroma, 2021).

Till vänster: Utsikt över Los Angeles från Stahl House, på Julius Shulmans ikoniska foto och nu på omslaget av en precis nyutkommen bok om byggnaden. Till höger: Images courtesy of Design Within Reach and Mark Seelen.

Det är ett hus av glas, plåt och prefabricerade stålelement, en låg byggnad mitt emellan himlen och horisonten, helt utan staket som skymmer eller kan hejda ett vådligt fall. 

När den tidigare NFL-spelaren Buck Stahl och hans hustru Carlotta hittade dit 1954 var den avskilt belägna utsiktsplatsen (som fågelvägen ändå bara ligger ett stenkast från glamourösa Sunset Boulevard) populär bland bilburen och hånglande ungdom. Av en slump träffade de ägaren och fick köpa tomten för 13 500 dollar.

Huset planerades av Buck och ritades av Pierre Koenig, och stod färdigt 1960. Det är ett ganska ödmjukt hus sett till storlek, med bara två sovrum och barnen sov i våningssängar. Men poolen och det glasade vardagsrummet, som hänger ut fritt i luften, gör det till ett utropstecken. 

1960 tog fotografen Julius Shulman en bild som spritts över världen och som fångade allt förknippat med det moderna livet och den nya arkitekturen i Kalifornien. Sedan dess har huset synts i oräkneliga tidningsartiklar och filmer, och inspirerat flera generationer av arkitekter över hela världen.

Samtidigt har huset inte bara varit en modernistisk glaslåda att beundra. Den mest fascinerande aspekten av Stahl House är förstås att en helt vanlig familj har levt där. I dag guidar Bruce Stahl och Shari Stahl Gronwald själva gäster i huset och berättar generöst om en uppväxt som var deras vardag. Barnen brukade åka rullskridskor på betonggolven och kastade sig från de platta taken rakt ner i poolen. I deras aktuella bok finns gott om fantasiska foton från den tiden. Buck byggde egna möbler åt barnen, Carlotta stod för hushållet och man levde en sorts stilla förortsliv.

Numera är huset inrett med stilmöbler, men det är inget museum utan en levande miljö som besökare får röra sig och fantisera fritt i. Familjen samlas där fortfarande ibland, men då hoppar nya barn och barnbarn ner i poolen.

Stahl House Foto: © Bruce Stahl, Stahl family archives.
Publ. i Respons 6/2021 748
I FOKUS | Akademiska prestationister
Relaterat
Essä

Sekelslutets europeiska huvudstäder: Paris, Wien och S:t Petersburg

Det europeiska sekelslutet har fortfarande en stark laddning för eftervärlden – det visar inte minst den aldrig sinande strömmen av boktitlar som innehåller fin-de-siècle. Perioden var en brytningstid inom konst,...


Calle Ljungström

Calle Ljungström är art director för Respons. Han har även varit director vid konstgalleriet Christian Larsen i Stockholm. Läs alla texter

Ur samma nummer

Mest lästa artiklar

  1. Klassikern
    Tröstlös pessimist, moralist och sann manierist
    Tacitus (cirka 55–120 e. Kr.) skildrade den tid när det kejserliga...
  2. I Fokus | Sverige under kriget
    Något har gått snett i den svenska synen på andra världskriget
    Synen på den svenska samlingsregeringens agerande mot Nazityskland har de senaste...
  3. I Fokus | Integrationsdebatt
    De integrationspolitiska utredningarna som kulturkrig
    Invandring och integration har blivit så laddade frågor att många forskare...
  4. Analys/Reportage
    Varför vänstern har så svårt att se antisemitism hos invandrargrupper
    Myten om global judisk makt är antisemitismens kärna. I Sverige har...
  5. I Fokus | Meningslös och menlös forskning
    Refuserad på grund av hudfärg
    Vilka risker finns det när den sociala och politiska aktivismen blir...