Litteraturens förmåga att förändra oss
Priser är beundran, beundran en form av kärlek. Nu när litteraturprissäsongen är över vet vi vem som vann årets upplaga av August-, Goncourt-, Man Booker och Nobelpriset. Det sistnämnda utmärker sig genom…
Franska bibliotek – en bastion för upplysning
Efter massakern på Charlie Hebdo såg nog många bibliotekarier till att skaffa det omtalade numret, som färdigställdes veckan efter terrordådet. Även om det gav oss lätt placeringsångest, var vi såklart nyfikna. Vi…
Upplyst digitalisering
Den största digitaliseringshjälten på min stärnhimmel heter Robert Darnton. Han är specialist på franskt 1700-tal, professor i historia och sedan åtta år universitetsbibliotekarie för Harvard. I flera långa essäer i New York…
Tysthetsnormen i samhället
Lagom till att många bibliotek stängde för sommaren, i den kyligaste av junimånader, hettade det till i biblioteksvänners debattlystnad. Tysthetsnormen på biblioteken kan väl inte ifrågasättas? Både Jenny Lindh (DN) och Malte…
Tillgänglighetens gränser och möjligheter
Äntligen stod Robert Darnton i talarstolen i universitetshuset i Uppsala och citerade upplysningsfilosofen Condorcet: ”Kunskapens fält är en allmänning.” Dagen efter promoverades han till hedersdoktor vid Uppsala Universitet – en titel han…
Ingen kan motstå en bok om Paris
När jag söker i LIBRIS får jag över 20 000 träffar på böcker med ”Paris” i titeln. Och jag bara anar hur många hundratusentals anteckningsböcker det finns i privat ägo och okatalogiserade i…
Elisabeth Badinter: »Kampen för jämlikhet får inte kidnappas av dem som ropar islamofobi«
Religionens ökade makt cementerar könsroller och begränsar kvinnans rättigheter. Det menar den inflytelserika filosofen Elisabeth Badinter som anklagar vänstern för att svika sina sekulära ideal. Efter attentatet mot Charlie Hebdo efterlyser hon en hårdare kamp mot fundamentalistiska tendenser inom islam – i feminismens namn.